četrtek, 31. december 2015

Crete, Greece 2015 / *Kreta 2015

Že nekaj let je otok Kreta v načrtu za obisk in letos je končno uspelo. Razlog pa je v tem, da večina turistov obišče sredinski del Krete, okoli glavnega mesta Heraklion, redki, vsaj iz naših koncev, pa se odpravijo na zahodni del otoka. In za naju je prišel v poštev le zahodni del, ker se tam nahajajo prave 'tropske' plaže, s pravo modro grško barvo morja. Tako da priporočam vsem, ki želite kaj več kot poležavanja ob bazenu in običajnih peščenih plaž, da se odpravite na zahod.
Najbolje je stanovati nekje v bližini mesta CHANIA. Tako boste imeli blizu lepo mestece za večerno zabavo in hitrejši dostop do vseh najboljših zahodnih plaž.
Midva sva imela hotel v Kolymbariju, ok. 20 km zahodno od Chanie. Kolymbari zvečer ne ponuja nobenega posebnega večernega vzdušja, tako da sva se skoraj vsak večer vozila v Chanio. Najela sva avtomobil za cel teden, do Chanie pa vodi lepa cesta (kot neka avtocesta), tak oda si v 20 minutah tam.
Avtobusne povezave na tem delu so tudi odlične, avtobusi vozijo vsako uro, od Kolymbarija do Chanie vožnja traja slabo uro, cena je ok (par eur).
 Prvi dan po prihodu sva se z avtom odpravila tudi v glavno mesto Krete, Heraklion, najprej v Knosos. Ker sva navdušena nad grško zgodovino, greva vedno pogledat razne antične spomenike, po Knososu sva šla še v arheološki muzej v Heraklionu.
Isti.
Arheološki muzej v Heraklionu je odličen - vidiš vse tiste predmete, o katerih smo se učili pri umetnosti in zgodovini v gimnaziji pri Fajsi.
Potem pa v mesto na grško pojedino.
Pristanišče v Heraklionu

Od Kolymbarija do najboljše praže na zahodnem delu, Elafonissi je okoli 1,5 ure vožnje z avtom. Cesto obnavljajo, tako da bo kmalu prav lepa cesta vodila do tja.
Tole je en samostan pred Elafonissijem.
Roza plaža ELAFONISSI. / * The pink ELAFONISSI BEACH.
Krasota./ * Nice, ha.


Zvečer pa v Chanio :)
Naslednja plaža na zahodu: FALASSARNA.

Zaradi take vodice hodiva redno v Grčijo :) Pa zaradi filanih paprik in paradajzov. In tzazikija. In fredo kapučina. Pa take vode. No, to.
Frappe.
Kot rečeno, zvečer spet v Chanio :) Še dobro, da je bila dost blizu. Več slik bo še nižje.
Ker je Elafonissi tako kul, sva šla anslednji dan spet tja. Običaj je tak, da si na vsakem otoku izbereva najljubšo plažo in greva tja vsaj dvakrat tisti teden.



Ni švoh./ * Not bad.
Tkole, zdaj pa malo več fotk od mesta CHANIA. Nama se je zdela Chania najboljše obmorsko mesto od vseh obmorskih mest, v katerih sva kadarkoli bila. Dovolj velika, da cel teden lahko kaj novega vidiš, ne prevelika, tako da lahko vse prehodiš peš, ogromno barov, tavern, trgovinic, tržnic, polno ljudi, super večerno morsko vzdušje, lepe urejene ulice kot iz pravljice... odlično.

Predzadnji dan pa sva z tako ladjo šla še na izlet na bližnji otok Gramvousa in zaliv Balos.
Krejzi.

Eden najljubših zalivov v Grčiji do zdaj.

Zaliv BALOS pa se nahaja na vrhu rta čisto na zahodu Krete, do njega lahko prideš z ladjo ali z đipom, potem pa treba hoditi še ene pol ure (če prideš sam z đipom). Tokrat sva šla z ladjo, naslednjič greva sama z avtom.



Ne moreš nehat slikat...ne gre.




No, zadnji dan pa sva si privoščila počitek od vožnje, tako da sva uživala na temle norem bazenu v bližnjem hotelu (kamor sva se seveda prošunjila :).
 

In slovo od Chanie :)

Upam, da vam je Kreta všeč in se boste kdaj tudi vi odpravili na zahodni del otoka. Čaka vas vse v enem: dobre ceste (kar za grške otoke ni kar tako), prave grške plaže, lepa velika obmorska mesta, veliko antične zgodovine... krasno. Aja, če ste bolj gorski tip, imate na Kreti tudi ogromno pravih gora za prave pohodnike. Enkrat morava še na vzhodni del, kjer je baje plaža Vai z največjim palmovim gozdom v Evropi. Palmeeeeee!

Oglejte si še ostale grške zgodbe tu: Travel/Potovanja


Ni komentarjev:

Objavite komentar